Igangværende Lektion
Kursus indhold

SEROTONIN VS DOPAMIN

"Det er IKKE din pligt, at kontrollere hunden - men din pligt, at lære hunden at kontrollere sig selv", Henrik Ljungström. Læs mere om hvordan vi anbefaler du leger med din hund, hvordan man adskiller dopamin fra serotonin og hvorfor det ene ikke gør noget godt, for dig der gerne vil have en høflig familie hund. Lær hvordan vi hos Onlinehund arbejder mod en rolig sindstilstand i hunden, uden stress og konstante kommandoer

Må jeg lege med min hund?

Svaret er et klokke klart JA - selvfølgelig, må du lege med din hvalp/hund. Du SKAL faktisk lege med den, men du skal træffe et iskoldt valg om du vil frembringe dopamin og serotonin i hunden. Det er bestemt ikke ligegyldigt, faktisk er det altafgørende, for dig og din hund eller hvalp hvilken form for lege der leges. Vil du gerne have en høflig og rolig familiehund, der kan omgås alt og alle - én familiehund der lever hverdagslivet sammen med jer UDEN stress, er det selvfølgelig dét i skal lægge vægt på i træningen. Vil du gerne opnå ovenstående, skal du holde dig langt væk fra de vilde lege såsom: trækkelege som belønning, bideskind som belønning, ruskelege, belønning med bold, byttedrift m.m. Familiehund + driftlege er altså ikke noget du kan få til at høre sammen. Men hvorfor ikke?

De vilde, fysiske vilde lege har IKKE fokus på ro. For at kunne opnå en høflig familie hund, er det hundens rolige sindstilstand der skal belønnes og anerkendes. Det er altså IKKE selve øvelsen der belønnes, men den rolige sindstilstand. Ved de vilde, fysiske lege frembringer man nogle af hundens 6 medfødte drifter, som byttedrift, flugtdriften, aggressionsdriften, flokdriften, jagt, støve- og spordriften, samt sexdriften. Her er bytte- og aggressionsdriften de to største syndere i træningsøjemed.


Forskning i dopamin vs. serotonin

Hos Onlinehund kalder vi denne måde for at lege med sin hund gammeldags - "sådan har vi jo altid gjort det - hunden får jo dopamin af det". Det er skam også korrekt, men dopamin har kun den hensigt - at sikre sig, at du gentager samme øvelse igen og igen og igen, hvortil du så belønner med at udsende endnu et skud dopamin. Hundeejere oplever at hunden ser glad og tilfreds ud, den logrer med halen, den bliver mega begejstret og overgearet. Faktisk så ser du alle signalerne, for hvad der opfattes som en glad hund/hvalp. Og som hundeejer, bliver du endda selv belønnet med et skud dopamin. Nu vil legen ingen ende tage, du gentager øvelserne igen og igen og igen, i er på den grønne gren, i er nærmest lykkelige. Her træner/leger du bestemt IKKE ro - langt fra.

Dopaminen sikrer sig, at den oplevelse, den skal vi have igen i morgen og gerne så ofte som muligt - koste hvad det vil. Dopamin er et afhængighedsmiddel, på lige fod med nikotin, alkohol, kokain, kaffe, medicin, sukker, spil etc. Du føler en lykke her og nu. Den store UDFORDRING med dopamin er, at du VIL opnå denne følelse - for alt i verden, også selvom det har negativ konsekvenser for dig.

Der er foretaget studier med rotter, der viser hvordan man gjorde dem afhængige af dopamin. Rotterne ville stille sig på en jernplade, hvorpå man førte strøm igennem, så de fik strøm i fødderne for at kunne nå hen til dopaminen. Trangen til dopamin oversteg altså den negative oplevelse af strøm i fødderne. Man kunne endog tilføre mere og mere strøm, men trangen var så stor, at de vænnede sig til det - for dopaminen ville de have - for alt i verden.

Samme forsøg lavede man med serotonin. Her ville de under ingen omstændigheder, gå hen til serotoninen, hvis der var det mindste strøm. Konklusionen er klar. Ved at bruge dopamin i en sådan grad i din træning/leg og indlæring, laver du en hund/hvalp der er afhængig af denne følelse, en hund der altså vil påføre sig selv smerte og unødig stress - kort sagt, "en junkiehund" og det har INTET med en rolig familiehund at gøre. Serotonin er IKKE et afhængighedsmiddel som dopamin er. Serotonin har mange af de samme egenskaber som dopamin - dog uden at være afhængighedsskabende.


leg med hunden artikler driftlege

Stop drift- & trækkelegene

Vi ser rigtig mange som udbyder træning - hvor man har meget fokus på driftlege som oftest bunder i, at man på sigt ønsker sig en konkurrencehund. Der bliver i vores optik trænet en del uhensigtsmæssigt og fejlstimulering drift - som den almindelige hundeejere ikke kan fuldfører og misforstår budskabet. Med andre ord har den almindelige hundeejere slet ikke brug for denne byttedrift.

Øvelserne bliver desværre misforstået fra både hunden og ejerens vedkommende. Den almindelige hundeejere ender ud med, at hunden løber efter alt i bevægelse - og børnene bliver jagtede - hunden går på væggene og hundes tolerance bliver meget lille. Det næste er at den reagerer på andre hunde/menneskers energier. Disse driftlege giver hunden dopamin - dopamin er godt i meget små mængder. Hvis hunden får for meget drift bliver den afhængig - fuldstændig på lige fod med en junkie som skal have sit fix eller alkoholikeren som skal have sin kasse øl hver dag. Det er dejligt lige nu og her - men senere giver det forskellige bivirkninger som skader på sigt.

Book privat undervisning: Se hundetrænerne her

leg med hunden artikler

Sådan leger du i REASOM metoden

De 6 basale øvelser danner ramme for, at opnå en god og rolig kemi og relation mellem ejer og hund. Øvelserne er en leg i sig selv, hvor vi udvider træningen. Den traditionelle eller almindelige træning, har fokus på selve øvelsen og konstante kontakt til føreren. Her er hunden konstant under kommando og der benyttes dermed dopamin - Hos Onlinehund har vi tage skridtet videre og arbejder mod at "release - frigøre" hunden fra dette. Der er jo ingen kunst i, at få hunden til at gå pænt, ved konstant at holde en spiselig godbid oppe i luften foran snuden, det kan enhver jo gøre.

Der holder du jo bare hunden "under kommando" og det vi kalder for fase 1. Kunsten er heller ikke, at gøre det UDEN en spiselig godbid, hvis du belønner hunden med en genstand som, bold, bideskind eller trækkeleg. Så går den bare pænt - altså lige indtil du tilbyder genstanden, så er det slut med at gå pænt - som den i øvrigt gjorde anspændt, igen arbejder hunden for dopaminen.

Men hvad er det så vi, hos Onlinehund gør anderledes?  Vi bruger vores 3 faser i indlæringen - og i legen

  • Fase 1 -  Indlæringen
  • Fase 2 - Tålmodighed/ scanning
  • Fase 3 - Ro

Kæleøvelser og massage erstatter meget hurtigt de spiselige godbider - som er dem der frigiver serotonin. Ved at benytte REASOM metoden, opnår du en hund der hviler i sig selv, som ikke er under konstant kommando og altså kan gå tur ved din side UDEN, at være "på" hele tiden, hvor åndedrættet er normalt, fordi det netop er sindssindstilstanden der belønnes og anerkendes for.

Disse lege kan du lege med din hund

Indkald gøres til en leg ved at bruge target hånden. Godbidstræ er også en god leg, da hunden skal bruge sin lugtesans - her kan man øge afstanden og justere på højden for hvor langt oppe sætter du godbidden. Hunden skal koncentrere sig og kun finde den ene godbid og gøre sit job færdig ved, at komme tilbage til dig. Det er faktisk flere øvelser på denne leg - sid ved mig, fokus på mig, sende hunden afsted, løs opgaven, find godbidden, kom tilbage til dig, og sid ved min side. Det kræver struktur for alle de ting der er nævnt ovenstående kræver, at hunden kan hver enkelt øvelse inden du samler ALLE øvelser. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvor opfindsom man er i sin indlæringsleg.

Dummy træning er en fantastisk måde, at lære hunden at tage fat og give slip. Man kan udvide apporteringen med bruge flere dummies eller gemme den i noget krat. Her kræver det du har lært hunden "baglæns kædning" tage og give slip. Uden den øvelser har du sprunget en meget vigtig del over og du vil aldrig komme korrekt i mål. Igen - brug din fantasi og se hvor dygtig din hvalp/hund kan blive på relativt kort tid. Vælg den gode leg, og undgå at din hund bliver afhængig

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!