Igangværende Lektion
Kursus indhold

HUNDE & MOTION

Din hund spurter rundt om spisebordet - og man kan ikke lade være med at tænke: "nå, den skal nok brænde noget krudt af". Dette er et meget normalt, men fejlagtigt udsagn. Trætte hunde er nemlig IKKE trænede hunde. De dårlige vaner skal omdirigeres og hundene skal guides fra 8 ugers alderen i den rigtige retning. Læs hvor meget vi anbefaler du bør motionere din hvalp her

Hunde & motion

Trætte hunde erikketrænede hunde

"Min hund skal brænde lidt krudt af". Vi kender det alle -din hund er frisk og løber rundt om spisebordet gentagende gange. Det gør din hund formentligt hver dag, og man kan næsten ikke lade være tænkte: "ah, han skal løbe sit krudt af". Denne rutine bliver en vane for hunden og man kommer desværre til at belønne denne adfærd uden at tænke over det - og pludselig er din hund kommet i puberteten. Nu bidrager de hormonelle forstyrrelser at din hund kun bliver mere vild i varmen end nogensinde.


Faktisk så oplever din hund stress, hvis disse vaner forsætter - og ikke bliver omdirigeret til noget mere brugbart. Du kan ikke løbe én hund træt, den vil blot have mere og mere. Du vil højst sandsynlig ende med at kræve ét eller andet af hunden, som der ikke er etableret eller indlært. Kommunikationen fejler og signaler misforstås da I ikke taler samme sprog, og irritation opstår når hunden udviser uhensigtsmæssig adfærd, trækker, gør, jagter alt i bevægelse, graver dine planter op osv.


hund signaler kropssprog

Hvalpe & motion - start træning fra 8 uger

Mange anskaffer sig en hvalp og ender for hurtigt med at negligere hvalpetræningen. Dette gør at den søde, nuttede hvalp ender med at blive en lille djævel med hår på. En hvalp skal guides fra 8 ugers alderen, så den få de rigtige forudsætninger til at blive en god hund.

Man kan godt blive lidt forvirret over hvor meget motion en hvalp/hund skal have. I vores optik skal man ikke krudte hvalpen/hunden af for at opnå ro bagefter. Ro-træning kræver mentalt hjernegymnastik - og får du trænet ro samt tålmodighed fra start, vil hvalpen på sigt være mere afslappet i diverse situationer. Du får langsomt også styrket impulskontrollen som alle hvalpe/hunde har behov for.

Hvis du etablerer en rutine med at hvalpen/hunden skal løbe rundt før den kan få kontakt med dig - er det dét du får på den lange bane. Jo, ældre hunden bliver, jo mere vil den kræve at brænde krudt af, hvilket medfører en hyperaktiv hvalp/hund, især i udviklingsfaserne. En negativ spiral, som kan være rigtig svær at rette op på. Hvalpen vokser aldrig fra at være hund, og hvalpen vil altid tilbyde det der ligger genetisk i den. Hunde er, og bliver opportunister. Med andre ord - hunden gør dét - der kan betale sig.

For meget krudt/motion vil desuden skade sener, ledbånd, led og muskler på sigt især i væksten. Hvis man ønsker at cykle, løbe eller springe med sin hund, så vent til hunden er fysisk udvokset. Små racer ca. 12 mdr. og store racer ca. 16 til 18 mdr.


Motionsbehov

8-12 uger 👉 ca. 3 × 5-10 min.

2-6 mdr. 👉 ca. 3 × 10-15 min.

6-9 mdr. 👉  ca. 3 x 15-20 min.

9-12 mdr. 👉  ca. 3 x 20-30 min.


Husk, trætte hunde er ikke trænede hunde..

1 kommentar

Karen Petri
 

Min hvalp (10 uger) gør om morgenen og hopper op indtil hun kommer i snor og på gåtur.

Derfra er hun helt rolig.

Er der nogle tricks til, hvordan vi får hende i ro/udviklet tålmodigheden/får hende i haven UDEN at gø indtil vi er ude af døren?

Læs mere
Læs mindre