Igangværende Lektion
Kursus indhold

HUNDENS STRESS & ANGST

Hundens stress

Stress er en fysiologisk reaktion på de ydre påvirkninger, som forbereder dyret på en opstående situation. Angst udløses af ydre stimuli, som kan genkendes uden forudgående erfaring. Så hvordan sætter man rammerne for sin hund, så den kommer i balance og undgår unødvendige mængder stress og angst?


Hundens stress – hvordan?

Kroppen sættes i alarmberedskab, når dyret oplever stress, som egentligt er en sund reaktion der forbindes til  overlevelsesinstinktet. Når hunden registrerer fare, opstår stres-hormonet kortisol, som dermed sætter hunden i gear til enten kamp eller flugt. Ses et bytte, stiger stress niveauet for at hunden bedre kan løbe byttet op og nedlægge det. Ligeledes stresses byttet ved synet af hunden, for bedre at kunne klare flugten.

Den kan kun blive patologisk, altså en lidelse, hvis dyret udsættes en mængde af kortisol, altså stresspåvirkninger for ofte eller for længe. Dette medfører nemlig både overdreven angst, aggressivitet, eller hjælpeløshed. Hunde vil altid opleve stress ved indlæring, da det er en konfrontation med nye faktorer og omgivelser. Så hvordan kan vi finde den rigtige balance for vores hund, når det kommer til indlæring? Hos onlinehund.dk bestræber vi os derfor efter at holde hundens stress niveau så lavt som muligt, så indlæringen ikke vanskeliggøres. Det er essentielt for hundens indlæringsevner, at vi som hundeejere er med til at skabe ro som et fundament for indlæringen.


angst hund stress tip og tricks

Angst - hvordan?

Angst er den motivationsfaktor, som udløser, flugt eller forsvar. Det er den stresstilstand, hvor individets opfattelse af en given situation giver anledning til en række fysiologiske og anatomiske processer, med henblik på at klare situationen bedst muligt. Trods at angst betragtes som motivation - så er det, sammen med aggressivitet, en af de store mekanismer, som involverer hele hundens fysiske og psykiske ressourcer.

Angst kan, ligesom stress, være anledningen til en patologisk adfærd, når hunden for ofte eller for længe udsættes for angstfremkaldende påvirkninger. Angst varierer i grad og kan altid aflæses på hundens mimik og kropssprog. Dertil er det ALTID forbundet med underlegenhed - medmindre, du har lært hunden et alternativ til hunden oplever angst for..  Ved hjælp af vores online hundetræning fokuserer vi på at afløse underlegenheden af vished, indlæring, selvsikkerhed, som gør at underlegenhed afløses af overlegenhed, og angsten forsvinder.

Hunden har kendskab til disse stimuli eller er genetisk programmeret til at genkende dem. For eksempel flygter ulvehvalpe til deres hule, når de hører specielle akustiske signaler fra voksne medlemmer af deres flok. Angst kan også udløses af indlærte signaler og bestemte lokationer - har en hund eksempelvis oplevet gentagne ubehageligheder på et bestemt sted, kan stedet udløse angstreaktioner.

Hvalpeejere skal være særligt påpasselige med deres egne reaktioner samt måden man behandler en hvalp i givne situationer.  For eksempel før, under, og efter en dyrlægekonsultation, hundens sovested, togstationer osv. hvalpeejerens reaktioner forbinder hvalpen hurtigt til lokationen og derfor skal man helst undgå ubehageligheder. Selv kan bestemte personer være nok til at fremkalde angst, blot ved synet af dem.


hund corgi mimik adfærd tips tricks

Aflæs hundens mimik og hundesprog

Kombinationen af angst, aggressivitet, overlegenhed, og underlegenhed er de stærkeste faktorer, som medvirker til hundens adfærd og således til hundesproget. Gennem disse adfærdsmønstre kan hundene meddele hinanden meget nøjagtigt, hvordan de har det og hvad de har til hensigt at gøre. Det er hundenes mimik og hundesprog der gør at hunde, som lever i flok, undgår alvorlige konfrontationer, som kunne resultere i livstruende lemlæstelser. Ligeledes kan mennesker undgå unødvendige konfrontationer med hunden, såfremt vi kender til hundens udtryksmåde.

I konfliktsituationer mellem hunde og mennesker medfører angst normalt pacificeringsadfærd, hvor den bange hund forsøger at meddele den truende, gennem aktiv underkastelse, at den accepterer den andens krav. Forøges angsten og underlegenheden i den givne situation, vil den bange og underlegne hund reagere ved passiv underkastelse, og såfremt dette ikke har den tilsigtede effekt, altså pacificering af den anden hund, og afslutning af situationen, flygter den.

Er flugt umulig, vil aktivt forsvar finde sted gennem adfærd, som tydeligt viser konflikten mellem underlegenhed og aggressivitet. Angsten aflæses af aggressivitet, når passiv/aktiv underkastelse og flugt er virkningsløse, medens underlegenhed stadig kan aflæses i hundens adfærd.



0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!