Igangværende Lektion
Kursus indhold

AGGRESSIV HUND

Aggressiv hund

Vi forbinder ofte aggressivitet med kamp, strid og hunde der slås. Dette er ikke nødvendigvis altid tilfældet, men det er det billede som oftest hænger ved. Aggressivitet har faktisk mange forskellige nuancer hos hunde..

Forskningen om aggressiv adfærd

Forskning viser, at aggressiv adfærd kan relatere sig til venskaber og kærlighed imellem hundene. Helt tilbage i tiden, dengang hunde og ulve levede i flok, og mødte hindanden i det fri. Her kunne to forskellige grupperinger mødes, og mange spørgsmål ville opstå hos dyrene; Skal vi tage kampen op? Skal vi jage dem væk? Eller hvordan skal vi forholde os? Her fandt flokkene faktisk ud af, at i stedet for at slå hinanden ihjel, så kunne man i stedet tilslutte sig til hinanden, og blive en stor gruppe.  Og på den måde sikrer den nye og større gruppe, sig bedre overlevelsesmuligheder.

Denne adfærd afspejler, at hundene også selv er i stand til at dæmpe aggressiv adfærd, når de kan se at det ikke kan betale sig, eller at der er bedre alternativer. Denne dæmpende adfærd, har vi så valgt at avle videre på, ved at indeksere hunde i primært tre kategorier;

  • A hunde - Meget aggressive og dominante hunde, disse ønskes ikke at avles på.
  • B hunde - Neutrale i forhold til aggressivitet, disse man kan sagtens avle på.
  • C hunde - Meget lidt aggressive, disse vil være at dem man foretrækker at avle på

Ultimativt er aggressivitet en drift i hunden, og denne drift viser sig oftest når hundene begynder at blive halvvoksne, og ikke som hvalpe. Her er det enten fordi de igennem opdragelsen eller forkert træning, har fået tillært sig aggressivitet, eller netop fordi det ligger dybt i dem, og vi ikke har lært dem noget andet.

15

Hvorfor er hunde aggressive?

Ofte er aggressivitet også avlet af uvidenhed, som gør at man ikke nødvendigvis ved hvordan man skal møde et andet menneske, eller en anden hund. Hund og ejer har simpelthen ikke lært, hvordan man gør det på en ordentlig måde, som undgår udfald og aggressiv adfærd. Det har vi især inde i vores Online Hundetræning fokuseret meget på, sådan at man kan få de nødvendige redskaber, til enten slet ikke at få en aggressiv hund, eller lærer sin hund at komme af med det.

Sørger du for at træne din hund, efter rolige principper, med fokus på din egen hverdag og gør alting til ingenting, så vil du heller ikke opleve, at din hund indarbejder aggressiv adfærd. Den metode som i hvert fald sikrer dig imod aggressiv adfærd, som vi også selv har udviklet hedder REASOM; Reward, Energy and State of Mind. Basalt set handler det om at belønne din hund for de positive energier i en rolig sindstilstand. Dette er dog ikke kun en træning for din hund, men også dig selv. Ønsker du at lære mere om REASOM, kan du læse mere her.

16

Mødet med andre hunde

Mødet med andre hunde kan skabe en følelse af tvivl eller angst for dig som hundeejer, især hvis du er bange for at andre hunde laver udfald, eller at din egen hund måske gør. Spørgsmålet er om vi overhovedet skal hilse på andre hunde? Og hvis vi skal, hvordan?

Hunde bør ikke få lov til at hilse på uhøflige eller aggressive hunde. Det kan være svært at tyde om en hund er aggressiv ved det første møde, men uhøflighed kan nemt tydes. Oplever du at den hund du møder gør, trækker eller hopper og danser, er den ikke nødvendigvis aggressiv, men blot uhøflig. Hvis ovenstående tilfældet ved et tilfældigt møde, beder vi vores hund om at sidde og blive. Hvis den anden hund falder ned og finder roen, så kan de få lov at hilse på hinanden og lege, ellers ikke. Det kan lyde hårdt og du spørger måske dig selv "må min hund så slet ikke hilse på andre hunde?". Jo naturligvis, men skal vi stille det groft op, så vil du jo heller ikke selv gide hilse på en højtråbende og udfarende mand eller kvinde, på gaden bare uden videre.

Hunde kopierer hinanden - og det risikerer du ved at lade disse møder med andre hunde ske. Hvis din hund bliver belønnet for at hoppe og danse, så vil den tage det med videre. Du kan måske styre din hund mens den er hvalp, men ligeså snart den bliver teenager og dermed større, og stadig ikke har lært at møde hunde på en ordentlig måde, så kan det udvikles til aggressivitet. Det er især her vi kommer til at hive i snoren for at stoppe den dårlige leg, og det forstærker egentlig bare problemet, fordi ingen synes det er særlig sjovt at blive trukket i, og denne hårde og fysiske træning går vi i hvert fald ikke ind for.

Ligesom du og jeg, er hunde enormt visuelle, så de kan se hvad vi gør, og kopierer dette. Hvis vi derfor hjælper hunden på vej, viser den at man også kan mødes stille og rolig uden hoppen og dansen, så vil du snart opleve at få en meget mere rolig hund, både derhjemme og på din gåtur.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!