AFLIVNING AF HUNDEN
Aflivning af hunden
Langt de fleste af Danmarks hunde ender deres liv på dyrlægens bord. Ikke mindre end 21,4% af de hunde aflives pga. adfærdsproblemer. Så tænk lige over dette, inden du køber hund..
Aflivning i Danmark
Den primære årsag til aflivning er enten fordi hundene er blevet gamle og ikke mere har et værdigt liv, eller fordi de er syge. På andenpladsen kommer adfærdsproblemer.. Det viser en dansk undersøgelse, som er offentliggjort som en videnskabelig artikel i Dansk Veterinær Tidsskrift, der er Danske Dyrlægers faglige blad. Undersøgelsen er baseret på registrering af 2500 aflivninger.
Rangerer man aflivningsårsagerne ser det således ud;
- Knap 30% aflives pga. alderdom
- 21,4% aflives pga. adfærdsproblemer
- 11,6% aflives pga. kræftsygdomme
- 6,8% aflives pga. led– og muskelsygdomme
- 4,4% aflives pga. hjerte/lungesygdomme
- 4,0% aflives pga. lever/nyresygdomme.
21,4% af alle hunde aflives grundet adfærdsproblemer
1/3 af alle aflivningerne, udgør adfærdsaflivninger - det er et meget højt tal, som må give anledning til bekymring... De hunde, som aflives grundet fysiske lidelser, er som oftest noget oppe i årene, og ligger dermed i alderdomsgruppen når de aflives, trods at de udviser adfærdsproblemer. Det betyder at der fortrinsvis tale om meget unge hunde, der aflives grundet adfærden. Næsten halvdelen af de hunde som bliver aflivet er endnu ikke fyldt 3 år. Det er i vores øjne rystende, at så mange unge hunde må lade livet.
Undersøgelsen belyser også, hvor mange af de hunde, som er blevet aflivet pga. adfærdsproblemer, der er blevet forsøgt behandlet. Hvor under 16% er forsøgt behandlet, inden de er aflivet. De fleste af disse hunde er enten blevet kastreret, hormonbehandlet, behandlet med medicin eller henvist til lydighedstræning. Under 5% har modtaget en egentlig professionel veterinær adfærdsrådgivning. Hvilket er et chokerende lavt antal.
Kun 6% af hunde med adfærdsproblemer modtager professionel adfærdsrådgivning
Når man ved, at der findes en løsning på langt de fleste adfærdsproblemer, er det en noget chokerende opdagelse. Ud fra et realistisk skøn aflives der i Danmark ca. 50.000 hunde om året. Heraf altså ca. 12.000 pga. adfærdsproblemer. Mindre end 600 af disse hunde er blevet tilbudt egentlig adfærdsrådgivning. Mere end 11.000 hunde er aflivet, uden at der er foretaget en egentlig behandling med adfærdsmodifikation, dvs. ændring af hundens adfærdsmønster.
Om forklaringen herpå skal søges i hundeejernes manglende kendskab til, at dyrlægerne i dag også kan tilbyde adfærdsbehandling – evt. ved henvisning til kolleger med særlig indsigt i området – eller i at hundeejerne et flovt at skulle bede om den form for rådgivning eller helt andre forhold, må indtil videre stå hen i det uvisse.
En ting er helt sikker: Jo får man erkender, at er er problemer af adfærds mæssige karakter, jo nemmere er det at øvrige rettet op på problemerne. På universitetshospitalet i Pennsylvania i USA, hvor man har dyrlæger, der er eksperter i adfærdsrådgivning, aflives kun 10% af de hunde, som kommer til behandling med aggressionsproblemer.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar