Igangværende Lektion
Kursus indhold

HUNDENS LUGTE- & HØRESANS

Hundens lugtesans & hørelse


Vidste du at hunden lugte sans er 4 millioner gange bedre end menneskets? Vidste du også at hunden kan adskille en mænd og kvinder igennem deres toneleje? Deres lugtesans er en af deres allervigtigste egenskaber, da hunden lever sit liv gennem dufte af andre hunde og deres hørelse påvirker deres opfattelse af hverdagen. Læs mere her

Hundens lugtesans er 4 millioner gange bedre

Du læste rigtigt. Hundens lugtesans er altså 4 millioner gange bedre end menneskets. Igennem næsen kan hunden aflæse alt fra stress hormoner, østrogen, testosteron sygdom. En dårlig oplevelse på et eller andet tidspunkt i hundens liv vil kunne huskes på en duft f.eks. nytårsaften "krudt" eller en dyrlæge. Det er ikke noget vi går og tænker på i hverdagen selvom vi burde.
 
Deres enorme lugtesans er årsagen til at hunde kan blive stresset, når vi tilbyder forskellige hunde legepladser. Hunden skal bearbejde alle de sanseindtryk og dufte som har der været forinden. Forstil dig, at du skulle ved hver måltid sidde og analysere din mad - der er mange ingredienser i en spaghetti kødsauce. Én duft er dermed ikke bare én duft, for hunden.
 
Lugtesansen er den vigtigste egenskab hos hunden. Det er bl.a. også en af grundene til at din hund trækker til højre og venstre ,hvis du  som ejer ikke er interessant nok i hundes hjerne. Alle lugtene i omgivelserne skal snuses til og derfor kræver det træning samt tålmodighed at gøre sig selv til en større værdi - end de dufte hunden kan lugte over alt. Tænk over det næste gang din hund tilvælger en græsmark eller en hæk. Hunde bliver ikke altid trætte ved at dufte, nogle gange kan det forårsage stress. Det kan det særligt ved duften af en lækker løbsk tæve eller et byttedyr som springer frem fra skovbunden.


Book en privat undervisning: Se vores hundetrænere her 

hundens hørelse og lugtesans


Hundens hørelse

Hunden har selektiv hørelse, de hører bestemte frekvenser og toner bedre end andre. Hunde hører i et langt højere toneleje end mennesker - hvilket egentligt giver god mening når da hørelsen primært blev brugt til at lokalisere byttedyr.
 
Bestemte hunde reagerer ret voldsomt på forskellige toner. Det kan være græsslåmaskiner, opvaskemaskiner, el-tandbøster, barbermaskiner, brandalarm eller et andet elektronisk apparat der bruges i hverdagen. Disse apparater udsender højfrekvente toner - som vi mennesker slet ikke er i stand til at opfatte. Tænk over det når du oplever en hund - som bliver nervøs eller stresset over en bestemt lyd eller tone, som for os umiddelbart virker harmløs.
 
Der er stor forskel på en kvindestemme og en mandestemme, når man taler om Hz. En kvinde taler ca. 150 Hz og en mand taler ca. 75 Hz. Når den generelle mand skælder ud, vil den komme op på ca. 600 Hz.  Det vil sige der kommer langt flere overtoner hos manden, end hos én kvinde - som bevirker, at hunde opfatter stemmen mere voldsomt "aggressivt".
 
Hunde reagerer tit og ofte positivt ved "kvinder" med lyse stemmer, på grund af den høje tone. Lave toner opfattes mere i aggression- dominans altså negativt - ligesom en dyb knurren fra en hanhund. Hundens hørelse påvirker også dens opfattelse af leg. Vi ser også én del frustration ved forskellige former for legetøj f.eks pivedyr, som kan købes i alverdens dyreforretninger. Pivedyret og tonen der kommer derfra, fremmer byttedriften og kan få én hund til at blive stresset på et split sekund. Det er bl.a. en af grundene til at vi hos onlinehund.dk ikke ser fordelen eller det sjove i, at tilbyde hunden noget som fremmer driften i hunden.

Book ét skræddersyet hundetræningsforløb her: 5 x skræddersyet hundetræning

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!