Igangværende Lektion
Kursus indhold

SIGNALER FRA MENNESKET TIL HUND

Signaler

Sådan signalerer du med din hund

Signaler er kommunikation, og hunde er enormt gode til både at sende og modtage signaler. Så hvordan sørger vi får at sende de rigtige signaler så vi kan skabe kommunikation mellem hund og ejer?

Signaler er tegn som får andre til at ændre adfærd

Man kan sammenligne det med menneskers attitude, det har vi alle oplevet, at være opmærksomme på sin egen eller andres attitude, og faktisk kan man opleve selv at blive påvirket, på godt og ondt. Hunde er i stand til at aflæse signaler fra hinanden og fra mennesker op til 200 meters afstand.

I vores artikel om aggressiv adfærd beskriver vi at hunde i stor grad er visuelle, og det gør sig især også gældende når det kommer til signaler. Derfor et det enormt vigtigt allerede fra start i din træning, at bruge de rette signaler og være sikker på din kommunikation til din hund. Hele formålet hundetræningen er at få en rolig og høflig familiehund, og for at sætte træningen lidt på en spids, så får du faktisk præcis det du træner, og derfor er det enormt vigtigt at vi er sikre på, hvad vi laver, når vi træner.

Ofte siger vi ofte én kommando samtidig med at vi laver en bevægelse med hånden eller kroppen. Det er egentlig ligegyldigt hvilken bevægelse eller lyd du laver, men kombinationen af dette, gør at din hund vil reagere, og når den lærer at denne kombination betyder - eksempelvis sit. Med tiden vil din hund sætte sig, når du laver denne kombination. Derfor vil det også nødvendigt med al slags træning, at gøre ting om og om igen, uanset hvad du prøver at få din hund til. Øvelse gør mester - og dette er ikke anderledes med hundetræning.


hund signaler kropssprog

Hunde kigger på signaler

De kigger meget på signaler og hvad det betyder. På mennesket skal de lige pludselig kunne tale to sprog. Altså, hunde skal kunne tale 2 sprog, de skal 1. kunne tale hundsk, altså noget de er født med, men andre ting skal de også lære fra andre voksne og andre hvalpe. Alle de signaler og det her sprog, men de skal også lære menneskesprog, dvs. at de skal lære hvordan vi agerer med vores hænder og vores fødder, attituder og ansigtsudtryk og hele vores adfærd. Så de skal egentlig lære 2 sprog, og det kan godt være svært, og det tænker man ikke altid over. Men det er signaler, og signaler er at når vi træner hundene, så skal vi være meget OBS på hvad vi gør med vores hænder og fødder når vi giver dem et bestemt signal.

Fordi det er det som vi gerne vil have at de reagerer på. Eksempelvis, når jeg siger "afsted" til mine hunde, så gør jeg bare sådan. Jeg kan også sige ordet afsted, men når de går pænt ved siden af mig, fordi vi går på en vej og vi kommet til et sted hvor de kan løbe fri så gør jeg sådan her. Fordi vores hunde kigger efter os, de kigger efter mine hænder, selvom de går plads, så betyder det ikke at de går og kigger op på mig hele tiden. Men en af hundene skal nok opfange at jeg har gjort sådan der. Sådan betyder det i vores verden, herhjemme ved os. Det her betyder værsgo at gå fri, gå ud og vær hund, ud og snus rundt. Så det er signaler. 


hundesprog signaler

Signalfølsomme hunde

Der findes også de her signalfølsomme hunde. Der skal man være varsom. Og hvad er en signalfølsom hund? En signalfølsom hund er en hund der har tendens til at oversætte menneskekropssproget til hundekropssproget. Dvs. at den mixer de her to sprog sammen, altså hundesproget og menneskesproget i kroppens bevægelser, den i stedet for at holde det her for sig, og det her og siger det her gør hunde, og det her gør mennesker. Det er der nogle hunde som der ikke kan finde ud af, de er signalfølsomme.

Det betyder at den begynder at mixe det sammen. Altså den begynder at flyde hundesproget ind i menneskesproget, og det er ikke særligt fedt, fordi de får tendens til at udvikle angst og bliver helt nervøse når de møder nye ting og alle de her ting. Og det gør de fordi de bliver forvirret, og de bliver simpelthen forvirret i hundens sprog og i menneskets kropssprog. Det er en signalfølsom hund. Og har du en signalfølsom hund, så skal du arbejde rigtigt hårdt. Ikke fysisk hårdt. Men arbejde rigtigt hårdt mentalt, for at være sikker på at du sender de helt klokkeklare signaler til hunden, ellers kan du godt udvikle den her angst, som den kan få når den møder de her nye ting. Så det er rigtigt vigtigt, og det er altså signalfølsomhed, og det er der nogle hunde der gør.

Klogt eller ikke?

Og man kan sige; er det klogt, eller ikke klogt? Et eller andet sted er det jo kvikt at hunde kan tænke selv. Altså, at de kan begynde at bygge noget på. I det her tilfælde, er det bare en negativ ting som de bygger på. Men de ved det jo ikke, men at de begynder at blande de to sprog sammen, det er ikke særligt godt. Så derfor skal vi være klokkeklare i vores signaler og hvordan vi sender dem til vores hunde. Så det er en vigtig ting når du træner hund, og det er en vigtig ting når jeg prøver at vise jer helt klart hvad jeg gør med hånden, og mine fødder.

Altså egentlig kunne ordet SIT være ok, men om du bevæger din hånd på den ene eller den anden måde.... nogle bruger en finger, og jeg bruger hele hånden. Det der sker, med 1 finger... hunden er ligeglad. Men det der sker inde i dig, ifht at bruge hele hånden, i stedet for en finger, så får du ikke en følelse af noget som helst. Men siger jeg SIT sådan her, og der er en anden der gør sådan her til dig, så kan du godt huske det her signal - vi har alle sammen prøvet det fra en mor/far. Og hvad er det nu lige det betyder, jo det betyder at "så er det godt - nu holder du op".

Irettesættelse

Det er en irettesættelse. Men det er dig, og det som der kommer til at ske i din krop, det er at "nu sætter du dig når jeg siger det". Og den følelse den får du bare inde i kroppen, når du kommer til at vise sådan nogle signaler. Det er klart at alle har et signal (fuckfinger), så ved I alle hvilket signal jeg sender den anden vej. Men det ved hunden ikke. Så det er det. Signaler er rigtigt vigtige, og signaler er med til at sende de gode budskaber. Og de hunde der bliver gode til signaler, de hunde der bliver gode til at have ro i kroppen og alle de her ting, de er også gode til at vise de andre hunde og mennesker, den ligegyldighed, og vise "nå det er ikke noget, det er stille og roligt". Så det er den måde vi arbejder med signaler på. 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!